Wilskracht trainen

Wilskracht trainen

Je voelt dat je iets wilt veranderen aan je leven. Eigenlijk zou je heel veel dingen wel anders willen. Vol goede moed begin je aan de verbeterpunten in je leven. Maar hoe lang hou je het vol? Een maand, een week, een paar dagen? Vervolgens val je weer terug in je oude gedrag. Herken je dit? Lees dan onderstaande blog hoe je wilskracht trainen kunt.

Gedrag en wilskracht

Ondanks dat de wetenschap heel veel kan, is het functioneren van de menselijke geest en onze hersenen nog een braakliggend terrein. Eigenlijk zijn wij zo bizar intelligent als mens, dat kunnen we vanuit onze rationele hersenen niet bevatten. Onze rationele hersenen (bewustzijn) zouden graag heer en meester zijn over ons onderbewustzijn… maar dat lukt ons niet en zal ook nooit lukken.

Deskundigen zeggen dat in ons dagelijks leven 90% van alles wat we doen beslist wordt door ons onderbewustzijn. Best logisch, want anders zou alles ons energie kosten. Van opstaan en tanden poetsen tot onze veters strikken. En daar wordt het interessant; dus zodra “iets wat wij willen” wordt overgenomen door ons onderbewustzijn, dan kost het dus geen wilskracht meer. Het wordt gedrag. De grote vraag is; hoe kom je daar?

Wilskracht trainen = focus

Een mooie metafoor is om wilskracht als een spier te zien. Een spier kun je sterker maken door te oefenen. Maar je kunt een spier ook uitputten en te veel gewicht willen heffen. Hoe vaker je aanslag moet doen op je wilskracht, hoe moeilijker het wordt om vast te houden. Dus te veel willen in één keer is gedoemd om te mislukken. Focus op één ding dat je nu wilt veranderen in je leven. Zodra dit je minder wilskracht kost (en dat voel je vanzelf) kun je werken aan je volgende gedragsverandering.

De ochtend is ideaal om je wilskracht te trainen

Is het je al opgevallen dat veel succesvolle mensen actief zijn in de ochtend? Of om lichamelijk en mentaal fit te blijven, of om belangrijke taken af te ronden. Dit heeft ermee te maken dat naarmate de dag vordert er op allerlei manieren aanslag gepleegd wordt op je wilskracht. ’s Avonds is de minste wilskracht over en moet de motor weer opgeladen worden.

Geeft sporten je bijvoorbeeld nog geen energie maar kost het je energie om je ertoe te zetten? Verplaats dit dan naar de ochtend als je wilskracht nog het grootst is. Je zult zien dat je dan wel aan je ronde begint. En als je tot de conclusie komt dat het je energie geeft, en de beloning groter is dan de straf om uit je bed te komen, zal dit al snel overgaan in gedrag. En dan komt het moment om het volgende punt op te pakken.

Mirjam

Dit artikel is geschreven door de eigenaar van deze site en met zorg samengesteld. Omdat de (digitale) wereld om ons heen snel verandert, en informatie veroudert, aanvaarden wij geen aansprakelijkheid op de inhoud van deze tekst.