Seminar, congres of symposium

Seminar, congres of symposium

Het verschil tussen typen bijeenkomsten uitgelegd

Wat is nu eigenlijk de betekenis van seminar, congres, symposium of conferentie? En waar verschillen deze bijeenkomsten zich van elkaar? Eigenlijk zijn de verschillen niet zo heel groot. Het gaat in alle gevallen om informatieoverdracht tussen twee partijen. Welke naam u kiest voor uw evenement is echter wel belangrijk voor het verwachtingspatroon van de genodigden. In dit artikel leg ik u graag de verschillen uit.

 

Wat is een seminar?

Een seminar staat in het teken van informatieoverdracht met een onafhankelijk karakter. De genodigden verwachten een breed aanbod aan informatie. Het liefst verzorgt door meerdere bedrijven. Bij een seminar gaat het om “leren en kennis verbreden” binnen een bepaald interesse- of vakgebied. De doelstelling van een seminar is vaak “de klant helpen bij het maken van een keuze door juiste en verdiepende informatie te geven”.

Komt een seminar ten goede aan de hele branche? Dat geeft u de mogelijkheid om meerdere bedrijven als participant te vragen. Ook kunt u hiermee nog eens de kosten delen. Voorbeelden hiervan zijn campagnes van Productschap Tuinbouw of Vlees.

 

Een seminar heeft een onafhankelijk karakter

Een seminar kan georganiseerd worden door één initiatiefnemer. Deelnemers verwachten echter wel dat het onderwerp vanaf meerdere kanten belicht wordt. Daarom dienen dus ook gastsprekers en andere bedrijven bij de organisatie betrokken te worden. Als u het seminar alleen organiseert zal de invulling niet als onafhankelijk worden gezien en krijgt u zeker minder bezoekers.

 

Wat is een congres?

Een congres is een informatieve bijeenkomst en staat in het teken van gezamenlijk overleg (tweerichtingsverkeer). Denk hierbij bijvoorbeeld aan een partijcongres van een politieke partij. De deelnemers gaan hierbij openlijk in discussie met de partijleiders.

 

Verschil congres en conferentie

Een synoniem voor het woord congres is conferentie. Ook in dit geval gaan deelnemers openlijk de discussie met elkaar aan en worden standpunten verdedigd. Het woord conferentie wordt eerder gebruikt voor een maatschappelijk of sociaal thema. Het woord congres wordt eerder gebruikt bij een zakelijk of wetenschappelijk thema.

 

Wat is een symposium?

Een symposium in een informatieve bijeenkomst met een wetenschappelijk karakter. Deelnemers komen hier expliciet naar toe om te leren en zich te verdiepen in bepaalde materie (eenrichtingsverkeer). Uiteraard is er meestal wel ruimte voor vraag en antwoord.

Mirjam

Dit artikel is geschreven door de eigenaar van deze site en met zorg samengesteld. Omdat de (digitale) wereld om ons heen snel verandert, en informatie veroudert, aanvaarden wij geen aansprakelijkheid op de inhoud van deze tekst.

Reacties zijn gesloten.