Presentatie maken

Presentatie maken

Met uw bedrijfspresentatie geeft u uw relaties een kijkje in de keuken. Het doel van een presentatie kan informatief zijn of aanzetten tot koop. Maar één ding moet het in ieder geval en dat is laten ‘verlangen naar meer’…

Een veel gemaakte fout is het niet hebben van een duidelijke boodschap voor de doelgroep. Welke actie wilt u met uw presentatie bereiken? Het lijkt zo logisch maar in de praktijk zien we veel sprekers die een keurig inhoudelijk verhaal houden en op de allerlaatste sheet wordt nog wat aandacht besteed aan het product dat ze willen verkopen, de boodschap! Het gevolg, een groep enthousiaste mensen over de presentatie maar die zich niet bewust zijn van uw doel.

 

Presenteren voor een groep

Een ondersteuningsmiddel bij een presentatie is onmisbaar. Een grote valkuil is echter dat het ‘ondersteuningsmiddel’ de presentatie volledig overneemt en de presentator niet meer doet dan het bulletsgewijs oplezen van de slides. Het wordt meer de houvast voor de presentator dan dat het iets toevoegt.

Boei uw publiek en ondersteun uw presentatie in beelden, schema’s en flow-charts. Durf ook eens de beamer uit te zetten, of de flip-over te pakken of achter de veilige presentatietafel vandaan te komen.

Ga eens op de stoel van uw doelgroep zitten en bekijk het vanuit een andere invalshoek. Presenteer wat uw doelgroep wil horen, niet wat u graag wilt vertellen.

 

Beeldend verwoorden

De mens is visueel ingesteld en de moderne communicatietechnieken versterken dit alleen maar. Niet voor niets worden YouTube, Facebook en Instagram (Social Media marketing) steeds populairder. Wij kijken graag plaatjes en foto’s spreken tot de verbeelding. Een boodschap die beeldend verwoord is blijft ook beter hangen in ons geheugen. Bij het maken van een presentatie moet dit het uitgangspunt zijn. Wat kan ik in de presentatie laten zien wat ik niet kan verwoorden?

 

Actualiteit en humor

Door de smart phone is het leven veranderd. Niet alleen dat wij continue bereikbaar en online zijn, ook dat wij onbewust gewend raken aan actualiteit. Sterker nog, wij verwachten actualiteit. Een presentatie pakken van een paar jaar geleden zonder te actualiseren? De luisteraar heeft dit snel door… Social Media brengt nog iets anders moois voort en dat is de combinatie van serieuze onderwerpen met humor gebracht. Ook dit mag.

 

Software

Powerpoint is onmisbaar en zeker het meest gebruikte programma. Nadeel van Powerpoint is dat het snel statisch wordt. Minder bekend is Prezi, hiermee is het mogelijk op een totaal andere manier presentaties op te zetten.

 

Tip: Uw bedrijfspresentatie kunt u ook gebruiken voor videomarketing. Dit houdt in de presentatie omzetten voor online doeleinden. Lees meer over videomarketing.

Mirjam

Dit artikel is geschreven door de eigenaar van deze site en met zorg samengesteld. Omdat de (digitale) wereld om ons heen snel verandert, en informatie veroudert, aanvaarden wij geen aansprakelijkheid op de inhoud van deze tekst.

Reacties zijn gesloten.