Schrijven als therapie

Schrijven als therapie

Ik weet niet of je het zelf ervaren hebt toen je op school zat (of misschien nog zit). Maar uittreksels maken met de hand blijft 10x beter in het geheugen zitten dan wanneer je het uitwerkt op de computer. Waarom? Wetenschappers geven aan dat je voor schrijven veel bewuster met de inhoud bezig bent en het dus beter opgeslagen wordt in de hersens. Dit principe kun je dus ook gebruiken om beter te visualiseren. Schrijven als therapie… geloof me, het is fijn om een dagboek bij te houden.

Een dagboek bijhouden heeft meerdere voordelen

MIndfulness is het bewust leven, bewust aanwezig zijn in het hier en nu. Om je bewuster te worden van het moment is het verhelderend om dagelijks stil te staan bij je dag. Wat heb je gedaan, hoe heb je het beleefd, waar ben je trots op. Door dit op te schrijven ben je nog bewuster bezig met je gevoel en gedrag. En het kan je helpen te leren begrijpen waar ongewenste gevoelens vandaan komen.

Als volwassene zijn we verleerd te ‘dagdromen’. Met een mooi woord noemen we dat nu visualiseren. Visualiseren is niet eenvoudig als je dat opnieuw moet leren. Schrijven kan je daar enorm bij helpen. Schrijf op hoe je toekomst eruit ziet en wat de beste dingen zijn die je kunt overkomen. Door met veel aandacht en fantasie te schrijven komen de beelden vanzelf. Dan wordt het niet alleen leuker, maar het gaat je ook helpen om je doel te verwezenlijken!

Schrijven als therapie, start vandaag nog met je dagboek!

En wat nog mooier is, schrijven doe je alleen. Niemand die het hoort, niemand die het ziet, niemand die je veroordeelt. Dat maakt het zo heerlijk om alles aan het papier toe te vertrouwen. Ik schrijf elke dag (vroeg in de ochtend) volgens een vaste indeling:

  • Mijn affirmatie van het moment; dus de dingen die ik op korte termijn wil verwezenlijken. Door dit ’s ochtends op te schrijven ben ik me hiervan weer optimaal bewust.
  • Reflectie van de dag van gisteren; waar ben ik trots op, wat ging goed? Wat heb ik geleerd? Heb ik een negatieve ervaring gehad en waarom? Heb ik mijn dagtaak en doel behaald?
  • Dagtaak en doel; ik stel mijzelf elke dag een doel een taak. Het kan klein of groot zijn. Het geeft een goed gevoel om doelen te halen.
  • Ik stel mijn mindset in voor de komende dag. Heb ik moeilijke gesprekken? Dan neem ik me vast voor hoe ik me ga voelen. Moet ik veel taken afwerken? Ook dan stel ik mijn mindset daar vast op in.
Mirjam

Dit artikel is geschreven door de eigenaar van deze site en met zorg samengesteld. Omdat de (digitale) wereld om ons heen snel verandert, en informatie veroudert, aanvaarden wij geen aansprakelijkheid op de inhoud van deze tekst.

Reacties zijn gesloten.