De functie van Google kent iedereen maar wat is Adsense? Ik leg je dat graag nader uit. Waarom ik dit doe? Omdat ik er mensen mee kan helpen die op zoek zijn naar deze informatie maar ook omdat ik zelf ook inkomsten genereer met deze site. Ik ben zelf al jaren niet meer aan het werk als zelfstandig marketeer, maar mijn website hou ik om deze redenen wel in de lucht. Niet dat ik er rijk van word, maar het is leuk om ermee te experimenteren. En dat kan ik voor mijn werkgever natuurlijk ook weer toepassen. Lees in deze blog meer over Google Adsense.
Geld verdienen met je website
Voordat ik deze blog ging schrijven heb ik eerst een zoekwoorden onderzoek gedaan. Wat wordt er nu veel gezocht door mensen? En daar komt dan de term geld verdienen met je website uit. Ik neem aan dat mensen hiermee niet bedoelen een webshop, want dat is duidelijk. Dus ik ga in deze blog in op passieve inkomsten via je site. Want je ziet het zelf ook vast wel, al die advertenties die verschijnen als je een pagina opent. Zo ook op deze pagina!
Inkomsten met Google Adsense
Adsense is een onderdeel van Google. Google is bekend als zoekmachine maar deze organisatie heeft tientallen diensten. En deze diensten koppelen ze allemaal heel slim aan elkaar. Natuurlijk verdienen ze daar flink geld mee, maar voor ons als gebruiker biedt dat ook heel veel voordelen. Maar, dat is een ander verhaal. We gaan het hier over inkomsten met Google Adsense hebben.
Misschien heb je wel gehoord van Adwords. Dat is een dienst van Google waarmee bedrijven online kunnen adverteren. Deze advertenties zijn te zien als je zoekt in de zoekmachine van Google, maar diezelfde advertenties staan ook op websites van anderen. Dat Google daar ook de advertenties kan plaatsen komt omdat deze websites zichzelf beschikbaar hebben gesteld met hun aanmelding in Google Adsense. Dit kun je als particulier ook doen. Je site moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. De content moet uniek zijn en waarde bieden, de site moet navigatievriendelijk zijn én mag niet uitsluitend dienst doen als advertentiesite.
Wat levert een website op?
Dan wil je natuurlijk graag weten wat het je op kan leveren. Dat is geheel afhankelijk van het onderwerp waarover je website gaat en of je in staat bent voldoende bezoekers te trekken. Ik heb bijvoorbeeld ook een website met recepten. Ik vind koken leuk en ik schrijf mijn favoriete recepten graag op. Vroeger deed ik dit in een kladblok, nu doe ik dat op internet. Levert mij dit veel op? Nee helaas, er zijn zo ontzettend veel websites met recepten dat dit niet interessant meer is. Het is echt heel erg moeilijk om bovenaan in de zoekmachine te komen met je website. Want net zoals het in de ‘normale wereld’ werkt, hoe meer concurrentie hoe harder de strijd.
Hier zijn we direct aangekomen bij de uitdaging: hoe krijg je voldoende bezoekers op je site? Dit kun je om meerdere manieren voor elkaar krijgen. Of je zorgt dat je site vindbaar is in de resultaten met SEO (lees meer over websiteoptimalisatie) of je trekt bezoekers door een actief account op Social Media. Maar voor beide methode geldt, je zult er tijd en energie in moeten steken. Als je dit leuk vindt omdat het je hobby is of omdat je over je hobby schrijft dan is dit helemaal niet erg. Doe je het alleen om geld te verdienen, dan denk ik niet dat je dit volhoudt op de lange termijn. Sorry.
Geld verdien je met clicks of bezoekers
Er zijn twee bronnen van inkomsten. Dat zijn clicks (mensen die op een advertentie klikken) of bezoekers (mensen die de advertenties zien maar die niet op de advertentie klikken). Bij een click gaat iemand echt door naar de site van de adverteerder. Dat genereert de meeste inkomsten. Bij bezoekers krijgt je een vergoeding voor het aantal keer dat bezoekers advertenties zien. Sommige merken werken aan hun naamsbekendheid en hebben niet als doel dat je de website bezoekt. Wel willen ze hun naam onder de aandacht brengen. Dit brengt echter maar een paar centen op. Dus je zult heel erg veel bezoekers moeten genereren om er echt geld mee te verdienen.
Wat levert een click op?
Een click op een advertentie kan Euro 0,04 opleveren maar ook Euro 0,65. Dat ligt aan de content en hoe hoog de concurrentie is op dat zoekwoord. Schrijf je bijvoorbeeld over ‘felgekleurde heidebloemetjes’ dan zal dit een hele specifieke doelgroep trekken maar er zullen weinig adverteerders bieden op deze plek. Google Adsense laat dan wel een advertentie zien, maar die heeft dan geen relatie tot het onderwerp. Dan is de verdienste per click meestal laag. Ik kan zelf geen gemiddelde noemen want het loopt heel erg uiteen. Soms heb ik een click die Euro 0,65 cent op levert, maar soms is het inderdaad maar een paar cent. Ik heb in ieder geval nog onvoldoende bezoekers om er rijk van te worden ;-). Het is wel gewoon leuk.
Als je het goed doet, klikt gemiddeld 2% van de bezoeker op een advertentie. Reken maar uit hoeveel bezoekers je moet hebben voor een beetje leuke inkomsten!
Inkomsten via YouTube
Je hoort het wel in de media, YouTubers die enorme bedragen verdienen met het plaatsen van online video’s. YouTube is ook van Google en ook hier kun je je account aanbieden voor het plaatsen van advertenties. Dit is ook een wereld op zich geworden. Vooral de game industrie is hier groot. Er zijn YouTubers die online spelletjes spelen en zich daarbij zelf opnemen. Die video’s worden miljoenen keren bekeken. Het schijnt dat 1 miljoen views ongeveer 1.000 Euro oplevert. Die bedragen zijn een beetje geheim en daar wordt geen openheid over gegeven. Maar ook hier geldt, voordat je zo’n grote fan-base hebt dat een miljoen views haalbaar is moet je er toch al heel veel uren in geïnvesteerd hebben voordat het wat oplevert.