QR code terug van weggeweest?

QR code terug van weggeweest?

De QR code is al in 1994 ontwikkeld. Ooit dacht ik dat dit helemaal zou doorbreken. Maar niets is minder waar gebleken. Waarom werd het niet populair? Naar mijn mening, omdat je toch een speciale app op je telefoon moest installeren om de code te scannen. En dat is iets wat mensen toch niet graag doen. Maar neem van mij aan, de QR code gaat een come back maken. Waarom? Omdat de meeste smartphones deze optie tegenwoordig standaard in de camerafunctie hebben ingebouwd. Even een code scannen vergt dus geen inspanning meer voor de gebruiker! Daarom biedt het vanaf heden weer meer mogelijkheden voor de marketeer. Een een QR code maken is echt heel eenvoudig!

 

QR code maken

Een QR code is te vergelijken met een barcode. Deze speciale code geeft een webadres aan. Een QR code maken is niet moeilijk. Er zijn diverse sites waarop je gratis een code kunt aanmaken.

Naast statische codes zijn er ook dynamische QR codes aan te maken. Hiermee kan de verwijzing van de link gewijzigd worden zonder de QR-code te hoeven te verversen. Dat is dus hartstikke handig, zeker voor promotiemiddelen met een lange levensduur (denk aan stickers en posters)! En biedt ook weer meer voordelen dan het afdrukken van een volledige URL.

 

Online code generators

qr code maken

Code scannen

Er zijn verschillende codes in omloop. Generieke codes die verwijzen naar een webpagina maar ook speciale codes om te betalen.  Niet iedere combinatie van QR code en scanner of app leidt daarom tot het gewenste resultaat! Let op: voor alle soorten QR codes geldt dat je ze niet moet scannen als je niet zeker weet wie ze heeft uitgegeven. Wees vooral waakzaam bij codes op papieren facturen of in e-mails. Fraudeurs kunnen facturen en e-mails onderscheppen en vervalsen. Helaas, ook hier ontkom je niet aan oplichters.

 

Update 2 januari 2021:

QR code heeft een come back gemaakt!

De code heeft inderdaad een come back gemaakt. Niet zoals ik voorspelde doordat deze functie standaard ingebouwd zit in de mobiele telefoon. Maar door iets wat niemand heeft kunnen voorspellen, namelijk Corona! Fysiek papier was in één keer ‘vies’ en de QR code is veelvuldig ingezet om bijvoorbeeld door te verwijzen naar een mobiele menukaart. Wie had dat van te voren kunnen bedenken? Daarom begin in 2021 met een blog met voorbeelden wat je met een QR code kunt doen in je promotiestrategie.

Mirjam

Dit artikel is geschreven door de eigenaar van deze site en met zorg samengesteld. Omdat de (digitale) wereld om ons heen snel verandert, en informatie veroudert, aanvaarden wij geen aansprakelijkheid op de inhoud van deze tekst.

Reacties zijn gesloten.