Website bouwen

Website bouwen

Wil je zelf een website bouwen? Lees dan deze blog. Ik verklap hier hoe je snel en eenvoudig een website kunt bouwen om een blog te beginnen of gratis je eigen bedrijfswebsite te bouwen.

 

Domeinnaam

Je wilt een website bouwen, dus dan heb je waarschijnlijk ook nagedacht over een domeinnaam? Er zijn sites waar je gratis een blog kunt beginnen en dan een domeinnaam aan koppelen. Nadeel, dan werk je binnen de structuur van een website die een ander voor je heeft opgezet. De functionaliteiten zijn meestal beperkt. Dat is toch niet leuk?

Ik adviseer je om een webhosting pakket af te sluiten met een domeinnaam. Dat hoeft helemaal niet duur te zijn. Voor een paar tientjes per jaar heb je al een eigen domeinnaam inclusief webhostingspakket. Kies voor een provider die direct WordPress voor je installeert. Dat is wel zo makkelijk!

 

Wat is WordPress?

WordPress is eigenlijk zeer eenvoudige website software. Het is gratis en je vindt er alles wat je nodig hebt voor een professionele website of blog.Je kunt ook zelf WordPress installeren als je provider dit niet voor je doet. Maar waarom moeilijk doen als het makkelijk kan. Kijk bijvoorbeeld eens bij mijndomein.nl of strato.nl. Ik werk zelf voor veel sites voor mijndomein.nl. Als je hier een account hebt aangemaakt en een domeinnaam aangekocht dan wijst installatie zich vanzelf.


alternatief wordpress website

Design van je website

Je hebt WordPress geïnstalleerd je site is nog leeg. Wat nu? WordPress installeert een standaard sjabloon (template) op je site. Dit is een basis layout voor een simpele blog. Er zijn echter tientallen gratis sjablonen (templates) te installeren met één druk op de knop. Het nadeel van gratis sjablonen is dat deze beperkt zijn in het aanpassen van kleuren of lettertypes. Maar ik moet zeggen, als je net start met je bedrijfswebsite of blog dan kom je hier heel ver mee. Wil je helemaal vrijheid dan kun je ook een template kopen. Er zijn ontzettend veel templates te koop voor heel weinig geld. Maar voordat je dit doet adviseer ik eerst eens te oefenen met de gratis sjablonen.

 

Basislayout

Een WordPress template heeft een basis layout. Hiermee bedoel ik de blokindeling van de pagina. Zoals bijvoorbeeld deze pagina. Je ziet de tekst aan de linkerkant en een menu aan de rechterkant. Onderin vind je nog een ‘footer’ met mogelijkheden om tekst te plaatsen. Ik heb hier verder niks aan gewijzigd. Maar je hoeft je hierdoor niet te laten beperken.

 

Website uitbouwen met plugins

Binnen WordPress kun je plugins installeren. Dat zijn eigenlijk kleine software programmatjes die weer extra functionaliteiten aanbrengen binnen je site. En er zijn er honderden! Gratis én met de mooiste functionaliteiten. Bijvoorbeeld plugins om je pagina in meerdere blokken te verdelen. Plugins voor contactpagina’s, plugins voor fotoalbums. Je kunt het niet zo gek verzinnen of er is wel een plugin voor. En de basisversies zijn vaak ook weer gratis.

 

Een website bouwen kost tijd

Een mooie en goede website bouwen kost je wel tijd. Je moet teksten schrijven en goed fotomateriaal hebben. Wil je met je site hoger in Google komen dan zul je met je teksten rekening moeten houden met de werking van de zoekmachine. Ook dat is leerbaar.

 

Moet ik je helpen met je website bouwen?

Ik vind het ontzettend leuk werk. Maar dat zal niet voor iedereen gelden. Kom je uit de buurt van Wageningen/Ede/Bennekom en wil je dat ik je even help met de opstart van je eigen site? Dat kan. Ik reken hiervoor een klein bedrag per uur. Dan leg ik je alles uit over WordPress en waar je op moet letten met teksten schrijven. Neem contact met me op voor meer informatie.

Mirjam

Dit artikel is geschreven door de eigenaar van deze site en met zorg samengesteld. Omdat de (digitale) wereld om ons heen snel verandert, en informatie veroudert, aanvaarden wij geen aansprakelijkheid op de inhoud van deze tekst.

Reacties zijn gesloten.