Leren schrijven van webteksten

Leren schrijven van webteksten

SEO vriendelijke website

Graag leer ik je in deze snelle training hoe je webteksten schrijft die SEO-vriendelijk zijn. Maar onthoud één ding, de zoekmachines moeten je pagina vinden maar mensen gaan het lezen. Ik bedoel hiermee dat je onderstaande tips moet toepassen maar het doel van de pagina nooit uit het oog verliezen. En dat is 1) wat wil je met je artikel bereiken en 2) is het voor de lezer aantrekkelijk en fijn lezen. Let op: ik kan je niet ‘leren schrijven’. Schrijven is net zoiets als muziek maken. Je hebt er aanleg voor of niet.

 

SEO Stap 1 – Bepaal het zoekwoord

De eerste stap is het zoekwoord bepalen. Je wilt bezoekers op je pagina krijgen én dat ze een bepaalde actie ondernemen. Voorbeeld: je maakt en verkoopt stickers met bedrijfslogo of eigen ontwerp. Dan wil je mensen mensen op je site krijgen die naar stickers zoeken. Maar wat heb je aan 1.000 mensen op je pagina die gewoon witte blanco sticker vellen willen kopen? Ook niets. Dus verrijk je zoekwoord met de actie. Zoals in onderstaand voorbeeld. Het ultieme pagina zoekwoord zou kunnen zijn: stickers maken, stickers bedrukken of stickers ontwerpen.

Als je begint met typen in de zoekbalk van Google krijg je vaak al handige tips. En anders kun je binnen Google Adwords een gratis zoekwoordplanner vinden.

SEO stap 2 – Verwerk het zoekwoord in de titels

Verwerk het zoekwoord in je paginatitel (zodat het ook in de URL komt te staan) en minimaal één keer in een subtitel. Een prettig leesbare pagina heeft kleine alinea’s en worden gescheiden door duidelijke subtitels. Zo kan de bezoeker ook snel de inhoud scannen en dat is bezoekersvriendelijk!

 


SEO Stap 3 – Het belang van de eerste alinea

In de eerste 100 woorden van de pagina verwerk je het zoekwoord maar geef je ook duidelijk aan wat de bezoeker op deze pagina kan vinden. Zo maak je de pagina SEO-vriendelijk maar ook bezoekersvriendelijk.

 

Het zoekwoord met mate in de overige tekst verwerken

Verwerk het zoekwoord ook in de overige alinea’s. Maar zorg dat het geen spammen wordt. Ca. 2% van de tekst mag uit het zoekwoord bestaan en dat is ruim voldoende. De zoekmachine ziet het anders ook als valse content met als doel bezoekers te trekken. Het doel van zoekmachines is immers de gebruiker een optimale ervaring geven. En dan doen ze alleen door goede links door te geven. Daarom is de tijd die mensen op je site doorbrengen en het aantal pagina’s dat ze aanklikken ook een belangrijk signaal. Laat je dus niet te veel verleiden om inspiratieloze landingspagina’s te creëren. Een truck die door veel SEO-bureaus wordt aangeboden. Hier moet je niet intrappen!

SEO Stap 4 – Schrijf kort en krachtig

Internet is iets anders dan een boek lezen. Mensen zoeken naar informatie, diensten of producten. Schrijf dus kort en krachtig, vermijd moeilijke woorden, houd zinnen en alinea’s beknopt. Spreek de bezoeker persoonlijk aan met u of jij.

SEO Stap 5 – Unieke en actuele tekst

Oudere pagina’s die regelmatig geupdate worden hebben meer waarde boven nieuwe pagina’s. Herschrijf dus regelmatig een alinea of voeg weer nieuwe tekst toe. De tekst op je pagina moet overigens minimaal 300 woorden zijn.

De zoekmachines scannen alle websites ter wereld, dus ze zien direct of je tekst uniek geschreven is of gekopieerd van een andere site. Dus nooit kopiëren! Schrijf je eigen tekst in je eigen schrijfstijl. Kopieer je toch tekst bij voorbeeld van Wikipedia? Verwijs dan liever naar de bron.

 

SEO Stap 6 – Verrijk je pagina met afbeeldingen en video

Zoekmachines waarderen verrijking met foto’s en video’s. Mensen zijn ook meer visueel aangelegd dan tekstueel. Hoewel zoekmachines tegenwoordig foto’s kunnen ‘lezen’, is het wel aan te raden om foto’s een passende naam mee te geven en de omschrijving en alt-tekst te vullen.

SEO Stap 7 – Do and Don’ts

  • Uitgaande hyperlinks op een pagina alleen van goede kwaliteit en alleen als ze betrekking hebben op het thema van de pagina. Als ik vanaf deze pagina in één keer zou verwijzen naar een autogarage dan denkt Google ook… hé waar slaat dat op?
  • Niet te veel uitgaande links, richtlijn is maximaal 3 tot 4. Maar dat is ook een beetje afhankelijk van de tekstlengte.
  • Met interne linkbuilding, dus verwijzing naar eigen pagina’s, geef je de belangrijkheid aan binnen de site.
  • Verwijder altijd verbroken links. Dat is een teken van verval.
  • Gebruik links met anker-teksten. Dus niet de link op ‘klik hier’ en ‘Lees meer’ maar liever op het zoekwoord zelf.
Mirjam

Dit artikel is geschreven door de eigenaar van deze site en met zorg samengesteld. Omdat de (digitale) wereld om ons heen snel verandert, en informatie veroudert, aanvaarden wij geen aansprakelijkheid op de inhoud van deze tekst.

Reacties zijn gesloten.